Hygiena byla problémem i při květnových kontrolách potravin. Uvedla to Státní veterinární a potravinová správa (ŠVPS) SR ve zprávě z úřední kontroly potravin za květen 2022.
„Nejvíce nedostatků bylo v hygieně technologického zařízení a pomůcek, v hygieně budov a provozu, v hygieně skladování. Průběžné výsledky úředních kontrol ŠVPS SR ukazují, že provozovatelé potravinářských podniků nejčastěji nedodržují hygienu technologického zařízení a pracovních pomůcek ze všech zjištěných nedostatků,“ přiblížil.
ŠVPS upřesnila, že v květnu provedli inspektoři 4846 úředních kontrol potravin rostlinného a živočišného původu, přičemž při 255 kontrolách byly zjištěny nedostatky. Z uvedeného počtu bylo zjištěno 1188 nedostatků. Překontrolováno bylo 1557 právních subjektů a 2462 provozů.
Z celkového počtu 4846 kontrol bylo nejvíce úředních kontrol v květnu provedeno v obchodní síti 3358 (69,3 %), u výrobců 1079 (22,3 %) a ve velkoobchodních skladech 258 kontrol (5,3 %).
Inspektoři provedli 81 kontrol mimo běžnou pracovní dobu, z čehož při 30 kontrolách byly zjištěny nedostatky. „Mimo pracovní dobu bylo zkontrolováno 57 právních subjektů a 77 provozů, nedostatky se zjistily na 30 maloobchodních provozech,“ přiblížila ŠVPS.

„S cílem odstranění zjištěných nedostatků byla na místě uložena opatření a blokové pokuty v celkové výši 3330 eur. Další nedostatky, které byly zjištěny během výkonu úředních kontrol, se řešily ve správním řízení uložením opatření a sankcí ve smyslu zákona o potravinách,“ upřesnila veterinární a potravinová zpráva.
Ve sledovaném období nabylo podle SVP právní moci 66 rozhodnutí o pokutě ve správním řízení. „Pokuty byly uloženy ve výši 96.100 eur. Nejvyšší pravomocná pokuta v tomto měsíci činila 7000 eur,“ dodala ŠVPS.